HET PRONKSTILLEVEN- Het Rijksmuseumbeschikbaarheid »

Groepen: groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8

Het Pronkstilleven was in de 17de eeuw, ook wel de gouden eeuw genoemd, een belangrijk onderwerp om te schilderen en werd geschilderd door vooraanstaande schilders in binnen en buitenland. Het Rijksmuseum heeft meer dan 200 stilleven schilderijen in haar bezit en Nederland heeft een imposant aantal stilleven schilders voortgebracht door de eeuwen heen.

Het was een echte trent in die tijd. Heden ten dage nog steeds erg populair maar dan in eigentijdse uitvoeringen en vaak uitgevoerd in diverse technieken door kunstenaars van deze tijd.

In deze workshop behandelen we de zes zintuigen uit het pronkstilleven schilderij van Adriaan van Utrecht welke te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit vertalen we aan de hand van opdrachten  naar een moderne nieuwe stilleven van deze tijd waarin onder andere ruimtelijk inzicht, compositie, kleur, details en perspectief aan de orde komen.

In deze teken en schilder workshop behandelen we diverse basistechnieken leren om  3 dimensionale beelden om te zetten naar het platte vlak, naar 2 dimensionale beelden. Hierin staat  composities maken centraal. Ook is er aandacht voor de diverse vormen van perspectief tekenen zoals kikkerperspectief/vogelperspectief/ totaalbeeld/ close- up.

Met interessante en spannende attributen uit de omgeving bouwen we een bijzonder ” “Pronkstuk” stilleven. Aan de hand van dit stilleven wordt de les opgebouwd en werken we in kleine groepjes aan teken- en schilder opdrachten.

Vanuit een powerpoint met stillevens uit het cultureel erfgoed welke te zien zijn in het Rijksmuseum behandelen we diverse soorten stillevens door de eeuwen heen en leggen we een link naar het stilleven van nu.

Als dagprogramma te boeken en als serie lessen waarin we ter afsluiting een bezoek brengen aan het Rijksmuseum ende leerlingen van mij een rondleiding krijgen langs alle prachtige stillevens die er te zien zijn.

   

 

Algemene informatie