Kunst is kijken en dat kunnen kunstenaars en kinderen het best! Dus dat gaan we doen. Ik maak hier o.a. gebruik van de methode VTS: Visual Thinking Strategies. Een methode om beter te leren waarnemen, kritisch te kijken zonder oordeel, open te staan voor andere meningen, alles wat je zegt is de moeite waard!
We kijken naar verschillende werken van kunstenaars. Bij het schilderij van Frida Kahlo kijken we langer dan de gemiddelde 9 seconden en bedenkt en tekent eenieder het moment ervoor of erna. Bij Picasso’s wheeping woman vragen we ons af, wat haar zo verdrietig heeft gemaakt en wat haar naam is? Verschillende korte opdrachten worden gekoppeld aan 2 en 3 dimensionale beelden. Alles wat de verbeeldingskracht en uitdrukkingskracht in taal groter maakt.
Na het bekijken en bevragen van ieder kunstwerk wordt een korte creatieve opdracht gemaakt. We gaan blind tekenen, we luisteren naar muziek en gaan daarop tekenen, maken een ‘one minute sculpture’ en nog veel meer.
In de middag wordt er een gemeenschappelijk sculptuur gemaakt die in de klas kan blijven hangen. Dit kunstwerk zal door de leerlingen uitgebreid worden bekeken, worden bevraagd en er wordt een titel bij bedacht.
Benodigde materialen: beamer of digibord, inlogcode digibord, A3 en A4 papier, kleurpotloden, gum, stiften, lijm, elastiekjes, scharen, verf, zwart papier, witte potloden
Kerndoel PO: 1, 2, 3, 54, 55, 56
DUURZAME KLIMAAT WORKSHOPS
Hoe maken we samen de wereld en onze directe omgeving leefbaar?
Bureau Kek staat voor Kunst & Klimaat waarin we duurzame & recyclebare producten onderzoeken, ontwerpen, hergebruiken en evalueren. In deze lessen stellen we zowel sociaal maatschappelijke als milieu vraagstukken aan de kaak. De lessen zijn zowel als dagworkshop te boeken en als serie van 6-10 lessen.
N.a.v. het grote wereldwijde klimaat en milieuprobleem en de gevolgen daarvan zijn KEK- lesprogramma’s voor scholen ontwikkeld in Amsterdam en omgeving. We bouwen met elkaar aan een duurzame stad en leefomgeving.
Het programma staat voor het bewustwordingsproces over de klimaatverandering waarin een uitleg gegeven zal worden over wat er op dit moment gaande is op dit gebied en zal de top 3 van meest vervuilende oorzaken en gevolgen besproken worden.
Wat kunnen wij hieraan doen om leerlingen op scholen bewust mee te laten worden en bijdragen om de stad Amsterdam en haar omgeving meer circulair te maken?
Wat kunnen we eraan doen om een steentje bij te dragen? Hoe kan je nu duurzame producten inzetten en bijdragen aan een schonere en minder vervuilende leefomgeving? We gaan op onderzoek uit en ontwerpen met elkaar duurzame producten en kunstwerken van gebruikte materialen.
Deze lessen zijn geschikt voor midden-en bovenbouw.
Zelfportret Fotografie & maskers
Geschikt voor groep
4 , 5 , 6 , 7 , 8
Omschrijving
Op deze dag gaan we op zoek naar wie jezelf bent, waar je voor staat en wat de identiteit is die bij hoort. Waar kom ik vandaan en wat wil ik worden. Fantaseer je over wat je graag zou willen zijn of niet…heb je verschillende imago’s, of probeer je juist ‘jezelf’ te tonen. Welke karaktertrekken, emoties zou je van jezelf kunnen uitvergroten, accentueren. Aan de hand van een powerpoint/beeldmateriaal leren de leerlingen naar zichzelf te kijken en te reflecteren/spiegelen. Ook krijgen ze een stukje kunstgeschiedenis over zelfportret en maskers. We gaan beeldend werken met de opdracht collage waarbij je leert hoe je een goed zelfportret maakt in stukjes van papier. Hierbij maak je gebruik van hun eigen fantasie, culturele achtergrond en traditie. In het middaggedeelte wordt er een bijzondere filmpje vertoond over traditionele Afrikaanse maskers en de rituelen die daarbij horen. Vervolgens gaan de leerlingen met hun eigen persoonlijke masker aan de slag. De opdrachten worden in diverse materialen uitgevoerd en gepresenteerd.
Doel en Resultaat
De leerling heeft na afloop van de activiteit kennis opgedaan van de eigen identiteit ‘het zelfportret’ en de cultuur van maskers. Daarnaast heeft de groep verschillende methodes geleerd om een idee/ontwerp praktisch uit te voeren, te vertalen naar een ruimtelijk beeld. De leerling heeft geleerd zich door gebruik van elementaire vaardigheden beeldend uit te drukken in diverse materialen. Het beeldmateriaal wat tijdens de les getoond wordt, is omgezet in vormgeving. Daarbij is kennis opgedaan in de uitvoering van opdrachten met diverse materialen waarbij thema’s als de eigen achtergrond, cultuur, verbeelding en fantasie tot hun recht zijn gekomen
“Bodyland” is een workshop waarin leerlingen hun eigen land gaan maken. Daarin vertelt iedere leerling een eigen persoonlijk verhaal. Dit kan ook een fantasieverhaal zijn. De workshops is ontstaan door een samenwerkingsverband met vluchtelingen uit diverse landen. De vluchtelingen heb ik via het connectorsprogramma van de Refugee Company ontmoet en introduceer ik in de stad Amsterdam in de kunstwereld en op scholen.
Dit om aandacht te vragen voor vluchtelingen die in Amsterdam gevestigd zijn en een nieuw bestaan proberen op te bouwen en hun kennis en ervaring te delen met leerlingen van scholen.
Tijdens deze workshops is er de mogelijkheid om kennis te maken met een vluchteling en samen te werken aan Bodyland. Daardoor ontstaat interactie d.m.v. Kunstzinnige vorming en kunnen leerlingen samen bouwen aan een nieuw Bodyland. Ondertussen kunnen ervaringen worden uitgewisseld met vluchtelingen en wordt er verbinding gelegd met elkaar.
Voor groep 1 t/m groep 8 rond verhalen, poëzie, sprookjes en volksvertellingen.
De inspiratie haal ik uit mijn eigen kinderboeken, gedichten en vertelvoorstellingen.
Ik heb ruime ervaring voor de klas. Ik ben bevoegd vakdocent Beeldende Vorming en heb een VAR en VOG.
Voor mijn vertelvoorstellingen (kinderboekenweek) en ander werk zie: www.mops.nl.
Een greep uit de titels van mijn kinderboeken
Kikkertje en Slangetje, over een bijzondere vriendschap.
Draakje, over een draakje dat te lelijk is om lief tegen te zijn.
Zout, over een boosaardige koning.
Anansi en twaalf bananen, een Surinaamse fabel.
Een greep uit mijn vertelvoorstellingen
De vuurvogel, naar een Russisch sprookje.
Zingende drum, naar een oud Surinaams volksverhaal over een kleine jongen die een held wordt.
Adeleida, over een monster dat verlangt naar liefde.
Kalebas op de golven, een scheppingsverhaal.
Tanaroewa’s zee, over een jongen die uit liefde voor zijn vissen een eigen zee graaft.

Een greep uit het werk dat kinderen op mijn invaldag kunnen maken
Een papieren theater
Een eigen boek
Geïllustreerde gedichten
Gezamenlijk sprookjesdier
Kalligrafie werkstuk
Droomtekeningen

Literair óf Beeldend project waarbij kinderen zich laten leiden daar ‘vertelsteentjes’ die zij grabbelen uit een hoed, zak of kalebas.
Op het eind van de dag hebben ze werkstukken gemaakt waar ze zelf versteld van staan!
Ik ben op tijd om zelf andere materialen voor het project te verzamelen.
De kinderen leren over de geschiedenis van het schrift en gaan zelf aan de slag met een bekend en een zelfontworpen alfabeth.
In het vervolg van deze les maken kinderen een kalligram (tekening opgebouwd uit letters)
Voor kleuters een aangepast programma: zij knippen en plakker en tekenen ook met vetkrijt en kleurpotlood.
Benodigde materialen: potloden, linealen, viltstiften en 125 g wit of lichtgekleurd papier.
Ik ben op tijd om zelf andere materialen voor het project te verzamelen.
Beeldend-literair-muzikaal project.
Project n.a.v. een vertelvoostelling.
Leerlingen tekenen taferelen uit de voorstelling met materialen die ze wellicht niet vaak gebruiken.
Vanaf groep 5 gaan de kinderen na speelse oefeningen gedichten of korte verhalen schrijven.
Ik ben op tijd om zelf materialen voor het project te verzamelen.