Archieven

Het kleutercollege

HET KLEUTERCOLLEGE

Eeuuh, ja ik hoor je denken. Het is natuurlijk een naam met een knipoog. Want kleuters, ja, de meesten kunnen nog geen veters strikken. Maar ze zijn wel geïnteresseerd in heel veel onderwerpen. Ze vinden het super interessant om te weten hoe insecten adem halen, waarom dino’s zijn uitgestorven en hoe we weten dat dinosaurussen op onze planeet geleefd hebben. Wat een robot is en waar ze voor gebruikt worden, en ga zo maar door.

De mens is van origine een leergierig wezen. Het programma op school zou dat kunnen stimuleren. Er wordt teveel gevraagd van kleuters en te weinig gegeven. De hersenverbindingen van kleuters moeten eerst met ervaringen worden gevuld, dan pas gaan de verbindingen beter werken. We kunnen nog zo hard oefenen met cijfers, letters of de dagen van de week. Als een kind niet in de periode zit waarbij het extra gevoelig is voor deze ontwikkeling kost het enorm veel moeite.

Het kleutercollege is beschikbaar binnen Amsterdam. Het zijn dagprogramma’s waarbij de lezingen en knutselactiviteiten kunnen samengaan met de andere activiteiten van de klas; zoals gym, het schoolthema en buitenspelen. Het kan ook ingezet worden in groep 3, als er genoeg knutselmateriaal in de klas aanwezig is. De lessen over robots, insecten, dinosaurussen en zintuigen zijn al uitgetest en goed gekeurd door kinderen in de onderbouw.

Het kleutercollege is het idee van de Amsterdamse creatieve maker Ageethe Groenendaal. Naast haar makerspraktijk heeft zij vanaf het begin veel met kinderen gewerkt. Meer informatie over mijn werk vind je op mijn LinkedIn pagina. Als de school een contract heeft met Lukida Onderwijs, dan ben ik via deze organisatie in te huren. Zo niet, dan kun je mij direct bereiken via 06-13387769 of pixelpolly@gmail.com.

 

Cursus beeldeducatie en visuele taal

 

Cursus beeldeducatie en visuele taal

De cursus heeft tot doel de belangrijkste basis grafisch-picturale technieken aan te leren,
de expressieve creativiteit verbeteren en de rijping van de esthetische smaak aanmoedigen.
Aan elk einde van de cursus zullen de studenten ook enkele werken tot hun beschikking hebben die ze hebben ontworpen en ingekleurd,
met behulp van verschillende expressieve technieken, van handen tot potloden tot kleuren tot penselen …
De cursus omvat ook het gebruik van gerecyclede materialen zoals karton, plastic, hout, om te proberen kinderen de mogelijkheid te geven zichzelf uit te drukken, niet alleen met het eenvoudige gebruik van klassieke werkinstrumenten, maar met alles wat beschikbaar is in het dagelijks leven, leren om alledaagse “afval” materialen te recyclen om iets artistieks te creëren.

Cursus van 10 lessen of die ook als losse les kan worden gebruikt voor het geval de school vervanging nodig heeft.

Opleiding beeldende kunst

Opleiding beeldende kunst

Het doel van de cursus is om kinderen op te voeden in beeldende kunst,
eenvoudige basisprincipes aanleren om alles om ons heen te kunnen vertegenwoordigen,
mensen, dieren en dingen, een fictief verhaal kunnen weergeven door middel van beelden,
beginselen van de visuele techniek van strips, zal de cursus niet alleen de verbeelding stimuleren, maar ook de creativiteit van de hand,
niet alleen tekenen maar ook kleuren, decoupage en nog veel meer, aan het einde van de les
elk kind zal zijn eigen voltooide handwerk hebben, in wezen zijn verhaal weergegeven in foto’s
die fictief kan zijn of gebaseerd kan zijn op een populair sprookje, weergegeven als een ministrip.

Cursus van 10 lessen of die ook als losse les gebruikt kan worden voor het geval de school een vervanger nodig heeft.
Als er slechts één vervangende les nodig is, omvat de werkdag een korte theorieles,
de collectieve visualisatie van een videovoorbeeld een sprookje, onmiddellijk daarna gaan we verder met de definitie van de personages,
de ontwikkeling van het verhaal en de implementatie van het verhaal in beeld.
Na alles getekend en gekleurd te hebben, met behulp van een schaar en lijm (stok), gaan de leerlingen het eerste stripverhaal maken.

Basiscursus beeldeducatie

Basiscursus beeldeducatie

De cursus is bedoeld om visuele en handmatige creativiteit te stimuleren,
in deze jonge opleiding
de basisconcepten aanleren over hoe een mens of een dier te vertegenwoordigen, de vegetatie die ons omringt (van de eenvoudige bloem tot de plant tot de bomen of bergen die ons omringen)
leer het in eenvoudige en eenvoudige vormen te tekenen,
kleur het ook om een ​​eerste benadering van kleuren te geven,
stimuleert de verbeelding en handmatige creativiteit.
De cursus zorgt voor het juiste gebruik van:
Potloden, stiften, aquarellen, penselen, tempera-, acryl- of olieverf.

Cursus van 10 lessen of die ook als losse les kan worden gebruikt voor het geval de school vervanging nodig heeft.

Nynke Deinema

Als beeldend kunstenaar/docent kunsteducatie freelance ik al geruime tijd in Amsterdam en daarbuiten.
Naast de Gerrit Rietveld academie heb ik ook een Pabo afgerond en heb geruime tijd als vakdocent gewerkt, waaronder in de Haagse Schilderswijk, daar heb ik het vak kunsteducatie opgezet en een bijbehorende leerlijn geschreven.
Mijn specialisatie ligt bij het ontwikkelen en uitvoeren van betekenisvolle, originele en uitdagende workshops voor basis- en voortgezet onderwijs en voor speciaal onderwijs, (cluster 2, ik spreek gebarentaal), uitgaande van authentieke kunsteducatie.

Mijn kunstenaarsachtergrond: www.nynkedeinema.nl  zet ik in bij de kunsteducatielessen.

 

Ageethe Groenendaal

Mijn doel is het bevorderen van het sociaal-emotioneel leren. (SEL is het ontwikkelingsproces waarmee leerlingen fundamentele levensvaardigheden verwerven). Het stimuleren van geconcentreerd vrij werken, spelen en leren, vanuit eigen initiatief. Creëren, zoals een kunstenaar dat doet in zijn atelier, op onderzoek uit gaan, iets maken met de juiste materialen. Mijn lesdagen zijn gevuld met filosoferen met kinderen, toneelspel, tekenen, knutselen, mindfulness oefeningen, zang, verhalen en dans. Tijdens mijn lessen ligt de focus op het respectvol omgaan met zichzelf en elkaar. Ik ben zorgzaam, creatief, met een schouderklopje en medeleven, probeer ik aandacht te hebben voor de beleefwereld van de kinderen. Mijn werkgebied is in en rondom Amsterdam.

Cursussen die ik gevolgd heb (na mijn HBO opleiding textiel en studie Sociale Wetenschappen):

* Filosoferen met kinderen (online via filosovaardig.nl)

* Kindertekeningen leren lezen (online via evelineruitenberg.com)

* Training interactief voorlezen (via de Voorleesexpress Amsterdam)

* Clownsles geven aan kinderen (train de trainer-cursus)

 

Emilio Battiato

 Mijn naam is  Emilio Battiato en kom oorspronkelijk uit Italië, ik ben comics tekenaar en al meer dan 20 jaar beroemd in de wereld van de Comics in Italië, Groot Brittanië, USA , Duitsland en nu ook sinds enkele jaren in Amsterdam, Nederland. Dit is een unieke kans om bij een zeer professionele comics tekenaar/ illustrator les te krijgen.
Tijdens de comics stripteken workshops leer je echt de kneepjes van het vak op gebied van lichaamsverhoudingen, gezichtsuitdrukkingen, karakters, creatie, storytelling, ontwikkeling van een verhaal in beeld en nog veel meer!

Over een kleine mol, die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

De aanleiding tot dit project over dieren is het prentenboek;

Over een kleine mol, die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

van Werner Holzwarth Wolf Erbruch.

Deze dag staat in het teken van dieren. Toneel spelen met dieren maskers.  Tekenen van dieren en van alles leren hoe hoe bijvoorbeeld een mol leeft.

VISUAL STORYTELLING- Illustreren kun je leren

ILLUSTRATIES MAKEN bij de verhalen TOON VAN TELLEGEN

In allerlei boeken zoals voorleesboeken, kinderboeken, wetenschapsboeken, informatieve boeken, lesboeken, kranten, tijdschriften en nog veel meer komen we illustraties tegen. Dit geeft vaak mooie beeldtaal en wekt tal van associaties op. Illustraties zijn vaak gekoppeld aan een stuk tekst om de inhoud van de tekst te versterken en letterlijk te illustreren. Een verhaal kan je dus ook vertellen in een tekening/ schildering/collage of mixed mediatechniek. Zo kan je je eigen beeld bij een verhaal vertellen en ontstaat er beeldtaal.

Door het voorlezen van de prachtige verhalenboeken van Toon van Tellegen gaan we ons laten inspireren om illustraties te maken bij zijn verhalen en bundelen we dit tot een bijzonder boekje. Zo gaan we werken met diverse materialen waarmee je de illustratie kan uitvoeren en onderzoeken we welk materiaal het beste past bij jouw talent en vaardigheden. Verder gaan we kijken naar diverse stijlen van illustreren en gaan we uitproberen welke stijl het beste bij jou past, wellicht heb je wel al een heel eigen stijl waarin je wilt illustreren. Zo worden jouw tekenvaardigheden verder ontwikkeld en uitgewerkt.

Jouw creatieve dromen en fantasieën komen tot leven na het luisteren naar de verhalen en jij vertaalt dat op papier in illustraties. Je wordt uitgedaagd om jouw unieke boek vol prachtige en vooral ook eigenzinnige fantasievolle illustraties te maken. Aan het eind van de dag neem jij je eigen geïllustreerde verhaal mee naar huis!